© 1999-2020 Jørgen Grandt, Århus

Opdateret
2018

 

 

Strandlodsvej på Amager - I
Den østlige, venstre side; ulige husnumre

 

Obs!

På grund af 'alt for mange' billeder af begge sider ad Strandlodsvej i mit arkiv
er jeg desværre nødt til at udsætte renoveringen og omstruktureringen af de
to websider til et senere tidspunkt.

 

Den modsatte side ad vejen

 


 


Strandlodsvej løber nord-syd i Sundbyøster og krydser Holmbladsgade, Lergravsvej og Øresundsvej. Den udgår i nord fra Prags Boulevard. I syd løber den via et S-sving ud i Sorrentovej, før denne ved Italiensvej bliver til Engvejs fortsættelse.
   Ifølge Bent Jørgensen: 'Storbyens Stednavne' [Gyldendal 1999] har navnet Strandlodsvej været kendt i hvert fald siden 1889, men vejen er væsentlig ældre. Stykket mellem Palermovej og Sorrentovej hed Venedigvej indtil 1928.
 

 


Strandlodsvej set mod nord fra hjørnet af Lergravsvej, ca. 1996. (FL)

 

 

 

 

 

Lindgreens Allé

 

 

Lergravsvej

 

 

Øresundsvej

 

 

Palermovej

 

 

Neapelvej

 

 

Sorrentovej

 

 

|< Hovedrammen >|
er 98% af siden. De følgende 'interne' rammer skal være 99% af hovedrammen.
Fotos 165 px i venstre og højre celle a 20%. Midtercellen 60%.

 


Eksempel
Daværende husnr. 1 var den firlængede gård Sølyst som lå på det nordøstlige hjørne af Holmbladsgade-Strandlodsvej, her set fra det diametralt modsatte hjørne. (1908).

 

 


Eksempel
I nr. 5 ligger Filmlageret som fordeler film og pressemateriale til biografer og aviser. Tidligere har bl.a. firmaerne Lorilleux og Océ-Helioprint haft til huse dér.
   På facaden sidder stadig Ch. Lorilleux' fine gamle bomærke i kakler.

 

  Husk internt:

Schulstad & Ludvigsens Brødfabrik A/S og Københavns Brødfabrik A/S' Centrallaboratorium på Strandlodsvej 13 (matrikel 3824) fraflyttede adressen i 1965 eller 1966. Har jeg nogen fotos på lager?

 
BC-37's badmintonhal. Vejen set mod nord med kanten af Lergravsparken til venstre. Foto: Eyvind Fledelius, 2004.
   I 2006 ligner indgangen til hallen nærmest en isbod.

 

M.H. Krauses trælast- og finérlager i nr. 61-63. Billedet er taget o. 1938 fra toppen af gasbeholderen på hj. af Lergravsvej. I baggrunden t.h. ses Vølunds store bygninger.
   Th: Hvor Krauses lå kom der mange år senere en bygning som i et halvt århundrede indeholdt Danmarks største pornoforlag Rodox Trading. Weekend-Sex og lign., you know. I dag ligger der en revalideringsvirksomhed.

 

Strandlodsvejs østside mellem Øresundsvej og Palermovej er i 2002-03 blevet renoveret. Billedet herover er fra marts 2000 - og - et par år senere er de gamle fabrikker er pludselig borte efter stort set at have været ruin i 25 år. Nye boliger er skudt op som svampe i september.
     Th: I villaen i forgrunden, husnr. 91, lå indtil for få år siden købmandsforretningen ved navn "Carl.S.Berg". Man kan stadig se arrene efter facadeskiltningen.

 

     
     
     
 
 
 
 
 
 


 


 


Møbelforretningen Meka er vokset støt i mange år. Først lå firmaet i et lille hus for enden af Lindgreens Allé (og hed MEKAniske Senge), nu bor de på begge sider af Strandlodsvej.
 


Marts 2000: Der er ved at blive bygget en såkaldt tunnelskakt til Metroen, og i flere år er vejen spærret. (SS)


Hjørnet af Øresundsvej; september 2006.


Ditto; maj 2007


Her ender vejen idet den løber sammen med Sorrentovej og (bag fotografen) efter et S-sving fortsætter som Engvejs sydlige del.

 

 

Tre interessante udsigtsbilleder taget fra Sternberggade 6
i hhv. 1930, 1950 og 2006; de tilhører Birger Jørgensen:Dette billede er taget direkte mod kystlinjen med Villa Sano bagerst i midten og Lergravsvejs regnvandskanal til højre.


Dette foto og farvebilledet er taget i næsten sammen vinkel lidt mod syøst, først med Vølund og trælasthandlen ...


... og nu med Øresund Strandpark og Øresunds Haves nye boligkarreer i baggrunden.

 


 


I Allan Christensen & Co.s gamle, gedigne administrationsbygning på Strandlodsvej 85 (hjørnet af Øresundsvej) blev det legendariske Sweet Silence Studio etableret i midten af 70'erne. Første indspilning foregik 17.4.1976 og var Gasolin's "Hvad gør vi nu, lille du".
   Omkring 2000 flyttede studiet over på Islands Brygge til Njalsgade 19C. Men i efteråret 2008 besluttede man at lukke eller omstrukturere firmaet pga. en forestående nedrivning af bygningen.
   Sweet Silence Studios gamle websted fra Strandlodsvej har endnu i 2017 fået lov at overleve. Det er et nostalgisk besøg værd: http://www.sweet-silence.dk/
 

 

 


 


Tak til fotoleverandørerne, ikke mindst Susan Smith (SS), Flemming Lamberth (FL) og Karin Andersen (KA) for en del af billederne.

Genvej til forsiden af Amagersiderne

 

 

Til forreste forside


Tæller for hele webstedet

 

© 1999-2020 Jørgen Grandt, Århus