© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus

Opdateret
2024

 
 

 

Aage Lundvald
Side 1

Denne side 1: Introduktion - Filmprogrammer - Peter Spar og Søren Sold - Jomi-pigen m.m.

 

Velkommen, kære Webgæst. Jeg byder Dem indenfor paa Vegne
af Tegneren, Komponisten og Humoristen mm. Aage Lundvald!

 

MEN HVEM ER LUNDVALD?



 

 

Jamen! Jamen!

Aage Lundvald var jo ham, som - blandt tusindvis af andre ting - tegnede plakaten til Cirkus Ib. Og LP-coveret til 'En Søndag Paa Amager'. Og så videre, og så videre ...

Lundvalds karakteristiske 'streg' er letgenkendelig fra den ene tegning til den anden gennem mere end 50 års særdeles aktivt virke med og i det danske mediebillede.

Disse ti websider giver et indblik i den geniale tegner m.m.m.s mageløse og mangfoldige produktion gennem næsten to menneskealdre. God fornøjelse!


 

 Så kom ikke og sig, du ikke kender Aage Lundvald!

Langt de fleste filmforsider herover - og i hundredvis af andre - er født ud af hans pen!
Se de fleste af dem på disse ti hjemmesider om denne 'ukendte' berømthed.

 

Besøg billed-bladre-galleriet med et udvalg af Aage Lundvalds
udkast og skitser til filmplakater mv.
Desværre nedlagde mit webhotel alle sådanne gallerier i august 2022!
Derfor har jeg flyttet indholdet til min Facebook-side Grandts.


 


I 2009 åbnede Dansk Plakatmuseum i sin egen flotte, nye bygning i Den Gamle By i Århus. På udstillingen "Genkendelsens Glæde" i 2010 (med 400 plakater skabt af cremen af danske kunstnere) er Aage Lundvald repræsenteret med hele fire filmplakater:

Und dig selv at besøge Dansk Plakatmuseum! Og dets hjemmeside.


Og igen i 2019 har Plakatmuseet eksempler på Lundvalds ting:
 

 

 


Minibiografi


Navn: Aage Martin Lundvald
Født: 11. juli 1908. Død: 15. april 1983.
Forældre: Smedemester Aage F. Lundvald og hustru Johanne
Barndomshjem: "Aageshus" i Murciagade 1, København S (en af de beboelsesejendomme som hans far lod bygge)
Uddannelse: Student fra Christianshavns Gymnasium; derefter bestået 1. del af jurastudiet
Adresse: Har boet flere steder på Amager (bl.a. Amsterdamvej, Amagerbrogade og Gimles Allé), på Strandvejen i Hellerup og på Kongevejen i Virum
Ægteskab: Gift med Agnete Glaeser (f. 17.2.1908, d. 2.4.1972)
Barn: Datteren Annette, født 13.2.1947



Avisfoto fra 1974


Agnete og Aage Lundvalds gravsten på Sorgenfri Kirkegård. Foto: S. Smith, april 2008.

I huset til venstre, som engang lå på hjørnet af Frankrigsgade og Murciagade i Sundbyøster på Amager, og som var bygget af hans far, blev Aage Lundvald født. På gavlen ses husets navn. Foto fra 1979.

 
Ovenstående citat (med forkert fødeår) er fra Ulla Hjorth Nielsen: Danske Filmplakater
(1996), med © forfatteren og Filmhuset, København. Gengivet ifølge tilladelse.

 

 


Annonce i "Reklamehaandbogen 1934"

 


En gudbenådet plakattegner - og meget mere end det

Tegneren, humoristen og komponisten Aage Lundvald
skabte gennem et halvt århundrede - blandt meget andet
- i hundredvis af plakater og programmer til både danske
og udenlandske biograffilm

Aage Lundvald begyndte som reklame- og vittighedstegner i slutningen af 1920'erne, og sin første filmplakat lavede han i 1937. Det var til filmen "Livet paa Hegnsgaard", og det var hvad han fortalte i et interview i Politiken i 1974.
   Men allerede i 1934 tegnede Lundvald i hvert fald selve programmet (og måske plakaten?) til filmen "Skaf en sensation!", fortæller signaturen og årstallet på forsiden af filmprogrammet. Filmen havde premiere 9.8.1934, og dens pressemateriale er dermed formodentlig det første som blev udsendt fra Lundvalds pen.
   De første mange år var plakaterne en kombination af tegning, maleri og fotografi - i en ikke nær så løssluppen stil som den der senere blev Aage Lundvalds varemærke.
   Men fra sidst i 50'erne gik det over stok og sten med at levere fornøjeligt og finurligt blikfang for film og teater ved hjælp af en kåd og kærlig tuschpen. Man var næppe nogensinde i tvivl om hvilke plakater og programmer der var født i Aage Lundvalds atelier. 
   Hans hyggeligt afslappede streg - firskårne mænd med æblekinder og smækre piger med ben så lange som en smuk drøm - forrnægtede sig aldrig, uanset om der var tale om et dansk lystspil, en fransk krimi eller en amerikansk cowboyfilm.

Nummer 1 eller 2
Filmarkivar og ditto-ekspert Janus Barfoed fra Filmmuseet fortalte engang, at Aage Lundvald kommer ind på en flot 2.-plads hvad angår antallet af filmplakater, kun overgået af kollegaen Kurt Wenzel.
   Men ... Vi er mindst to kendere af Lundvalds film-tegninger som er enige om, at det gode Barfoed tager fejl her - og at Lundvald er og bliver nr. 1. I antal og måske også i kvalitet. Følg for eksempel genvejene øverst på denne webside og land på siden med hhv. dansk og udenlandske titler fra Aages pen. Der er mange hundrede!
   En avisartikel fra 1974 hævder, at Lundvald bl.a. lavede plakater til 'alle' Lemmy- og Brigitte Bardot-film. Det er ikke helt rigtigt, kun næsten. Ej heller til alle filmene om Olsen-Banden, men næsten; de to første lavede han ikke. Og dog! Da film nr. to havde repremiere, var det nye program født på Lundvalds tegnebord.


Afsnittet i kursiv oppe i teksten blev tilføjet marts 2009. Tilføjelsen skyldtes, at jeg var kommet i besiddelse af det omtalte filmprogram.


Filmen havde premiere 9.8.1934
i Kinopalæet i København

Premiere 26.9.1934
i Palads Teatret i København

 

 

Når man kigger i verdens største filmleksikon, The Internet Movie Database (IMDb), under navnet Aage Lundvald er disse to film de eneste der er nævnt. Det skyldes angiveligt at udformning af plakater og programmer if. IMDb's regler kun registreres, hvis det er anført i filmens credits.
   Også kun i et forsvindende fåtal af danske Lundvald-filmprogrammer finder man tegnerens navn bogført.
   Pressetjenesten i produktions- og udlejnings-selskaberne mente åbenbart ikke at de kunstnere, som i høj grad var med til at skabe blikfang og interesse for en film, også var betydningsfulde nok til at blive omtalt.

(JG, 2005; rev. 2009)

Obs!
Men i årene som fulgte - måske inspireret af filmprogrammerne på disse websider - blev Aage Lundvald dog i høj grad pludselig nævnt i IMDb omend næsten altid som 'uncredited poster designer' ved et hav af filmtitler.

Og så alligevel. For Lundvald er ikke engang krediteret for sit bidrag til ASA-filmen 'Arvingen' og næsten ikke for Saga-filmen "I Kongens Klæ'r" fra 1954, til trods for at han tegnede alle forteksterne og de tilhørende vignetter! Se selv:
(JG 2022)

Klik på annoncerne og se begyndelsen af filmen!


Et sandt klenodie:

Den afdøde, tidligere rejsende filmchef Niels Hein Iversen var i flere årtier en meget afholdt person i filmudlejningsbranchen.
   Da han nåede pensionsalderen i 1980, blev han bl.a. fejret med en meget personlig hilsen fra Aage Lundvald med denne helt specielle plakat, som kun blev fremstillet i ét eneste eksemplar, nemlig Lundvalds festlige originaltegning.
   Det er vist aldrig overgået andre - fortæller daværende udlejningsdirektør for ligeledes daværende A/S Panorama Film Steen Mortensen, som har sendt billedet af plakaten til mig. Mange tak, Steen!
  
PS: Lindegaarden som er nævnt på plakaten var domicil for Panorama Films udlejningskontor i Gl. Tølløse ved Holbæk.


Undskyld, jeg siger det! Men minder leksikon-svaret til spørgeren her ikke påfaldende meget om min omtale af Aage Lundvald i den hvide ramme herover - uden direkte at nævne den ...!?

 


 

Herunder ser vi en række smagsprøver på Lundvalds filmprogrammer som ofte - men lagt fra altid - var en mindre udgave af den plakat, han havde tegnet. Modsat hændte det ej heller sjældlent, at Lundvald kun lavede enten plakaten eller programmet til en film.
   Klik på de små billeder og se dem i større format. Der er mange flere programmer og plakater på de næste sider!
 

 

Se meget mere om Aage Lundvalds filmprogram-produktion på side 2, side 3., side 4 og ...

 

En pudsig tegning!
I en af illustrationerne til bogen Rejsen til Nisserød fra 1946 (se AaL-side 3) lader Lundvald nissen lave hærværk på hans - Lundvalds - egne filmplakater.

 

Men Lundvald lavede også
mange
andre tegninger!

... for eksempel
tegneserien "Peter Spar og Søren Sold"

I årene 1932-72 udgav De Danske Sparekasser to-tre gange om året et informativt og opbyggeligt reklameblad som blev udleveret til skolebørn i vistnok hele landet. "Sparegrisen" hed det, og Grisens utilslørede mission var at få os unger til at spare på skillingen og aldrig lade daleren rulle. Det var - påstod man - sundere og sjovere at sætte sine beskedne lommepenge i banken (dvs. i Sparekassen eller Bikuben) i stedet for at klatte dem væk på honningkager, hønseringe og hinkestene.
   I de første 30 af disse 40 år lavede Aage Lundvald tegneserien "Peter Spar og Søren Sold". 61 historier i alt. De første mange år var handlingen og replikkerne skrevet på rim og vers. Her ser du fire episoder med ti års mellemrum:


1932
Den første historie

1942

1952

1962
Den sidste historie



    Nu er samtlige 61 Peter Spar og Søren Sold-historier lagt ud i et album på Facebook-siden Grandts.


 

... og for eksempel
 påklædningsdukker! Som disse fra det svenske ugeblad Allers i 1940'erne:

 


... og for eksempel
illustrationer til noveller i bl.a. Familie-Journalen. Dem herunder er fra 1941 og 42:


Her hævder bladet gudhjælpemig, at Lundvald hedder Lindvad. Flovt!


 


 

Rebus fra 1935 i Richs-albummet "Ud i vort skønne Land". Prik og forstør - og løs ...

Også tegningen på såvel forsiden og som bagsiden af albummet er antagelig udført
af Aage Lundvald:

 


Tusind tak!

- til Solveig Hoberg for at have ledt mig på sporet af den del af Lundvalds store produktion som ikke handlede om markedsføring af biograffilm.
- til Kirsten Gomard for at have fortalt mig om 'Drengebladet'.
- til Gunnar Olsen for hjælp med Romanbladet og Cowboy mv.
- til Birgitte Glob for gamle bladforsider med mere
- til Steen Mortensen for inspiration og supplerende oplysninger om filmplakaterne og filmprogrammerne - og for at have skaffet mig mange programmer via diverse netauktioner.

Og ikke mindst en stor tak til Aage Lundvalds datter Annette Leif Hansen for at have åbnet sit hjem for mig og mit kamera.
 

 

Eksempler på Lundvalds signaturer:

  


Det er ikke sikkert at Aage Lundvalds karakteristiske signatur er inspireret af den engelske satiretegner Lawson Woods måde at skrive sit navn på. Men det kunne ligne en tanke, ikke sandt ...


Erik Johansen tog dette billede af sin Lawson Wood-plakat i 1933.
© Sundby Lokalhistoriske Forening og Arkiv.


 


Jomi-pigen!

Lundvalds berømte og bedårende Jomi-pige fra 60'erne,
her først sakset fra to numre af datidens Søndags-B.T.:


  'Iført' midsommer-outfit (nr. 9/1961) og indhyllet i tækkeligt juledress (nr. 50/1963) 

Den smækre sild blev åben-bar(t) ikke meget mere end seks år, når man ser annoncerne med hende i dagspressen i 1960'erne. Jeg har indtil videre ikke kunnet få øje på hende før oktober 1960 og efter december 1966; men jeg vil gerne korrigeres, hvis du ved bedre, kære webgæst ... *)


Oktober 1960

Januar 1961

December 1964

December 1965

December 1966

*) Okay, jeg korrigerer lige mig selv! For i september 1968 kunne man se denne avisannonce med en spejlvendt Jomi-pige. Nu er hun omgivet af flotte fyre, men har selv fået retoucheret brystet bort. Underlig snerpet, for vi er dog i 1968:

 


Susan Smith er den lykkelige ejer af denne tidstypiske Jomi-taske.

Foto fra en auktionsside på nettet af originalemballagen til Jomi Musculator med Jomi-pigen spejlvendt i negativ.
Hvem skaffer mig et bedre billede?

 

 

Aage Lundvalds kåde humor og venlige satire
for fuld udblæsning:


"Der kan man se. Det hjalp alligevel at jeg klagede!"
Tegningen blev bl.a. bragt i 50-årsbogen om B.T. (1966),
i afsnittet om året 1941 (!?)

 


En tidlig Lundvald-pige (1941) - ærbarheden selv.
Illustration i en gammel Hvem-Hvad-Hvor.


 


AaL 1935 / forside 2.7.1935

AaL 1936 / forside 23.6.1936

AaL 1936 / forside 21.7.1936


Disse seks bladsider fra hhv. Familie Journalen og Hjemmet modtog jeg med tak fra Birgitte Glob
i maj 2022. De er typiske eksempler på Lundvalds eminente tegnekunst i mere end 50 år.
 


AaL 1939 / Hjemmet nr. 9, 1939

AaL 1939 / Hjemmet nr. 35, 1939

AaL 1940 / Hjemmet nr. 10, 1940

Nogen tid senere sendte Birgitte også billedet af
dette påklædningsdukkeark til mig:


'Paper Doll' - o. 1950?


 

Hvis ikke, så klik her og besøg webudgaven af udstillingen i sommeren 2010 på Munkeruphus i Dronningmølle:
Glade gensyn med Christel Marott og Aage Lundvald
.

Læs om Munkeruphus her: http://www.munkeruphus.dk/

 

 

Disse websider om Aage Lundvald er publiceret i forståelse med hans datter Annette Leif Hansen:
annette@cllh.dk

 

 

Til forreste forside


Tæller for hele webstedet

 

© 1999-2024 Jørgen Grandt, Århus