© 1999-2023 Jørgen Grandt, Århus

Opdateret
2015

 

 

Bornholms Højskole, juni 2014
- mine udvalgte billeder fra et sommerkursus

 

Genvej tilbage til højskoleforsiden om Bornholms Højskole
og de andre: Klik her!

 

Prik og forstør miniaturerne:

Den første hele dags morgen. Forstander og kursusleder Lillian Hjorth-Westh holder morgensamling. Hendes forstander-mand Axel Lasthein-Madsen spiller til morgensangene indimellem.

 

Rundvisning på skolen, mest udvendig, ved pedel Jørgen Kofoed.
Her hviler holdet sig i et af værkstederne.

"Den forsømte væg" hedder disse tre ekspander-lignende tingester på en af facaderne. Desværre blev vi aldrig præsenteret for højskolens kunst inde og ude.
Man kan godt komme ud til højskolen fra Rønne. Bussen kører indtil flere gange om ugen; måske endda om dagen.


 

Gavlen ved et af værkstederne og holdeplads for skolens egen bus.

Pedellen fortæller om den nye værelsesfløj. Den er beklædt med egespåner efter inspiration fra en ældre bygning på skolens grund som nu er gæstehus.


På en spån kan man formedelst 500 kroner i sponsorat få anbragt en lille messingplade med sit navn el.lign. til evigt minde om besøg, ophold eller arbejdsplads.

Højskolens gamle gymnastiksal med den flotte trækonstruktion i loft og vægge minder nu mere om en teater- og foredragssal.

Pauvert!
Den stenrige Nordea Danmark-fond har doneret en svimlende sum af 15.000 kroner til højskolen. Bare fonden nu ikke går konkurs. Sparekassen Bornholms Fond spyttede noget mere i bøssen, da den rystede op med en hel million!

Troldefamilien på hylden oven over Nordea-skiltet er enig med mig:

Den smukke Opalsøen ved Hammerknuden kan man bl.a. læse om her. Den cirka 10 m dybe sø er anlagt i 'krateret' efter et stort granitbrud.

 

Holdet lytter interesseret og fascineret til lærer, rundviser og førerulv
Sanne Jæger. Vi er nået frem til Hammershus.

Dannebrog blafrer stolt og selvsikkert med ryggen til træet med helårsstjernen.

 

Højskolen holdt sommermøde i samarbejde med "Ældre Sagen" (sic!) for kursister og lokalbefolkning.
[Den overraskede olding i sofaen th. er webmaster som fik besøg af en lokal netven - og som derfor først hørte Bubber(!) begejstret berette ved kaffe- og lagkagebordet bagefter. Det var okay. Ikke mindst besøget. Og lagkagen.]

Forstander Axel fortæller om operasanger Vilhelm Herolds liv og levned. Ikke mange af os vidste, hvem han var. Herold altså. Og hverken foredragsholderen eller nogen af os andre var klar over, om Herold var i slægt med Herold - altså ham på Øresundsvej ...

 

 

Kursusleder Lillian underholder med Michael Anchers livshistorie.
Ham kendte vi.

Det geografiske knudepunkt lidt vest for Dueodde er præcis hvor 50° nordlig bredde og 15° østlig længde skærer hinanden. 

Højskolekursister på vej til - dvs. forbi - en bondegård
i sommerlandet Danmark.

En adræt elev foreviger højskolebussen og medkursisterne.

 

Om aftenen går vi i Ekkodalen og råber og klapper højt i hænderne på det bedste sted. Mit meta-billede th. er et forsøg på visualisering af effekten i den prægtige dal.

Nylars Kirke - den næstmindste og bedst bevarede af øens fire rundkirker - besøger vi blandt andet fordi der er gratis adgang, fortæller førerulven.
   Kursisterne sparer dermed den fyrstelige sum af 10 kr. pro persona, som det efter sigende koster at komme ind i de andre rundkirker! Flere af os ville godt have set også Østerlars Rundkirke, Danmarks største, men pyt nu med det.
I Snogebæk og Nexø (eller måske var det omvendt?) kan man erhverve sig de to forskellige udgaver af det bornholmske flag: med eller uden hvid kant omkring det grønne kors.

Bemærk skyggens Welcome, som om den skal bestemme det ...

Solnedgangsudflugt til den lille Helligpeder Havn lidt nord for Hasle. Kaffe og rødvin var medbragt, så man kunne skåle med hinanden og svælge i det sindssygt smukke himmel og hav-syn, da solen gik i seng.
Blærede biler i lange baner; et millionærtræf ved Snogebæk.

 

 

Lillian overvejer situationen og tjekker at alt er o.k.

Kursist og gæstelærer Preben Etwil foredrager over to dage om Martin Andersen Nexøs liv og forfatterskab -

 

- og Lillian varmer holdet op til et besøg på Oluf Høst Museet i Gudhjem.

Gudhjem er ikke blot smuk, den indeholder også adskillige spøjse motiver. Til venstre har vi fx et lavt stakit, som normalt står i jord og ikke i klipper, men man har undladt at save de nedre spidser af, så stakittet flagrer ligesom 'højvandsbukser'!
 

Et andet sted har nogen anlagt et flytbart fodgængerfelt.
Overgangen består såmænd af malertape.

Det skorter ikke på farverigdom ved havnen i Svaneke.

 

 

Og ved restaurations-røgeriet er de evindelige måger altid
parate til at snuppe et par godbidder, som de kan slås om.

Egentlig er det lidt morsomt. Vi har sunget de tre vers i Holger Drachmanns uopslidelige "Vi elsker vort land" alias Midsommervisen hvert år i indtil flere menneskealdre. Alligevel kan kun ganske få af os teksten udenad. Men pyt så med det, når man er i besiddelse af alle danske sangbøgers moder: Højskolesangbogen - mellem venner 'den lille buttede blå'.

Og sankthansbålets glædesblus i højskolens baghave er så betagende, at enhver må sande og fatte sit væsens rod - og at det altsammen nok skal gå, hvor hjerterne aldrig bli'r tvivlende kolde.

Kig ned, når du går - og se! Et af Bornholms mange vidunderlige brønddæksler.

 

Når man sejler for Jesus - og åbenbart ikke kun for sin egen fornøjelses skyld -
skal der naturligvis være højt til himlen. Halleluja!

I det udleverede kursusprogram er også nævnt en lærer ved navn Aksel Sonne. Men han deltog ikke.
Det gjorde lærer Ole Larsen heller ikke, selv om han var med i en tilsendt programfolder.
'Ret til ændringer forbeholdes', som det vist hedder; tøhø!

 


Jeg giver et Ding! Ding! - for de mildt sagt uartige og ublu priser på øl og sodavand til kursister! Det kan højskolen ta', fordi der er langt til købmanden ...


Men alt i alt en god højskole, som scorer 5 på min 6-skala.Genvej til højskole-forsiden med bl.a. afsnittet om Bornholms Højskole

 

 

Genvej til forreste forside


Tæller for hele webstedet

© 1999-2023 Jørgen Grandt, Århus